сряда, 24 юли 2013 г.

Днес е рождения ден на една прекрасна шведска писателка - МАРИЯ ГРИПЕ

90 г. от рождението на Мария Грипе – шведска писателка (1923-2007) Шведската писателка Мария Грипе е сред най-изтъкнатите скандинавски авторки. Родена е на 25 юли 1923 г. във Ваксхолм, Швеция. Като малка измисляла приказки и ги разказвала през нощта на братята и сестрите си. В училище пишела стихове. Първите си книги създала за дъщеря си Камила. Публикува първата си книга за деца през 1954 г., а признанието на международната критика завоюва с трилогията си за Хуго и Жозефина и серията от романи за Елвис Карлсон. Наградена е от Министерството на културата на Испания. Получава и наградата "Астрид Линдгрен". През 1974 г. е удостоена с наградата “Ханс Кристиан Андерсен”. Книгите й “Крал Лабан идва”, “Себастиян и сянката”, “Не загубвай маската”, “Стъкленият тунел” са любимо четиво на децата.
М. Орвиг очертава две основни линии в творчеството на Мария Грипе : Реалистично-психологическа и приказно-романтична. Името й е свързано с въвеждането на един показателен образ в литературата за деца – този на майката-диктатор, тормозеща себе си и другите с непрестанните си претенции към детето.
“Елвис Карлсон” е само една от седемте книги от поредицата, в която е разкрит животът на “малкия човек”. На шест и половина години той е принуден да се бори за правото на своето Аз, да избира, как да постъпва. Когато посегателствата над личността му стават драстични, той не се примирява, не отстъпва, а търси начин за разрешаване на проблемите, без да бяга от тях. На български език са преведени книгите: “Нощният татко”, “Елвис Карлсон”, “Къщата на желанията”. В училищната библиотека ще намерите повестта "Елвис Карлсон", с която ще съпреживеете радостите и тревогите на малкия Елвис, които, навярно, приличат на вашите, деца?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар