сряда, 10 юли 2013 г.

Днес ще повървим "По следите на изгубеното време" и ще се огледаме в "Огледалото на самотата" чрез творбите на МАРСЕЛ ПРУСТ

Валантен Луи Жорж Йожен Марсел Пруст е френски писател - романист, критик и есеист. Роден е на 10 юли 1871 г. в Отьой, западно предградие, наскоро присъединено към Париж, в къщата на чичо на майка му. Това става два месеца след подписването на Франкфуртския договор, поставил официално край на Френско-пруската война, и по време на насилията при унищожаването на Парижката комуна. Първите години от живота на писателя съвпадат с времето на установяване на Третата република и по-късно голяма част от книгите му ще бъде посветена на мащабните обществени промени в края на 19 век, най-вече на упадъка на аристокрацията и възхода на средната класа. Марсел Пруст умира на 18 ноември 1922 г. в Париж от пневмония и белодоробен абсцес. Погребан е в парижкото гробище Пер Лашез.
Виден представител на модернизма в литературата от началото на 20 век, той е най-известен със своя монументален многотомен роман „По следите на изгубеното време“, публикуван между 1913 и 1927 година. Пруст използва повествователния стил поток на съзнанието, характерен и за други модернистични писатели, като Джеймс Джойс или Вирджиния Улф, като предава хронологично събития, спомени, впечатления, настроения и състояния така, както възникват в съзнанието на разказвача и героите.
Повлиян от философията на Анри Бергсон, в романите си той често се спира на проблемите за времето, за индивидуалното съзнание, за съня, за спомена, за междучовешките отношения. ЕТО НЯКОЛКО ФРАЗИ, ПРЕДИЗВИКВАЩИ РАЗМИСЪЛ И ДНЕС: „Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това е не да мечтаеш по-малко, а повече.“ „Да знаеш не винаги означава да попречиш.“ „Да искаш да не мислиш за нея, това означава, че все още мислиш за нея“ „Излъганият мъж навсякъде вижда излъгани мъже“ „Истинският рай е изгубеният рай“ „Както много интелигенти, той не можеше да говори просто за простите неща.“ „Не сме особено взискателни и справедливи към това, което не ни вълнува.“ „Нека оставим красивите жени на хората без въображение“ „Няма нищо по-нежно от кореспонденцията на приятели, които не желаят повече да се срещат“ „Пътешествието на откривателя не е търсенето на нови пейзажи, а погледа с нови очи“ The only real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes but in having new eyes! „Ревността често не е друго, освен неспокоен стремеж към тирания, пренесен в сферата на любовта.“ „Силната мисъл предава частица от своята сила на противника.“ „Той толкова дълго е размишлявал над това, че е започнал да го проповядва“ В училищната библиотека можете да получите романът му "По следите на изгубеното време", както сборникът с писма "Огледало на самотата".

Няма коментари:

Публикуване на коментар