понеделник, 8 юли 2013 г.

Патриархът на българската литература ИВАН ВАЗОВ

Днес е рождената дата на Иван Вазов - 9 юли 1850г. Днес е моментът да си припомним за нашия велик сънародник, който утеши тревожното българско население, застанало под балкона му по времето на най-тъжната България - след двете национални катастрофи.Писано е, говорено е, учим го от деца , Вазов е част от всеки нас, от него знаем за миналото си, за природата си, за трагедиите на държавата ни, за подвизите на редовите българи, за героизма на великите българи...Неизброима е тематиката на богата му творчество, но една е линията в него-РОДИНАТА БЪЛГАРИЯ!
Академик Иван Вазов е български поет и писател, наричан често „патриарх на българската литература“. Творчеството на Вазов е отражение на две исторически епохи — Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 г. до 30 януари 1899 г. от Народната партия. Вазов създава основите на жанровата система на новата българска литература - тоест в условията на държавност. Той е първият професионален писател в българската литература. Налага нов модерен поведенчески писателски модел, несъществуващ до този момент. Още от края на 19 век произведенията на Вазов са широко разпространени и извън България.
Преведени са на повече от 50 езика.
"Отечество любезно, как хубаво си ти! Как чудно се синее небето ти безкрайно! Как твоите картини меняват се омайно! При всеки поглед нови, по-нови красоти: тук весели долини, там планини гиганти, земята пълна с цвете, небето със брилянти… Отечество любезно, как хубаво си ти!" В училищната библиотека можете да намерите творчеството на Вазов в многобройните му издания и да си припомните неговите безсмъртни творби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар