четвъртък, 11 юли 2013 г.

Петър Дънов - българския теолог и философ

На днешния ден през 1864 г. е роден българския теолог и философ Петър Дънов.Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура. Основните теми на неговите лекции са: мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото; духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др. Дава упражнения за дишане, медитация и концентрация .
Създава Паневритмията, която днес се играе в САЩ, Канада, Франция, Русия, Конго, Австралия и други страни по света. Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура. Основните теми на неговите лекции са: мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото; духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др. Дава упражнения за дишане, медитация и концентрация . Създава Паневритмията, която днес се играе в САЩ, Канада, Франция, Русия, Конго, Австралия и други страни по света. "Цял свят се прекланя пред мене , а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България."Алберт Айнщайн За положителната роля на Учението в българската култура говори фактът ,че то е представено по време на Европейския месец на културата - Пловдив'99, а създателят му - в книгите: "Духовните водачи на България", "100-те най-влиятелни личности в българската история". След 1989г. БНТ излъчи над 15 документални филма за Учителя и Школата му. Ето какво казва той за болестите и билките: „…Болестта не е създадена от Бога. Човек сам създава условията за болестта и сам става болен, значи, че и сам трябва да се лекува. Ако страдаш белодробно, Той ще те изпрати при Тинтявата. Ако кашляш, ще те изпрати при Черния пипер. Ако нямаш вяра, ще те изпрати при Зелето. Ако страдаш от безлюбие, ще се изпрати при Хляба. Тук на планината, ако нещо ви заболи стомах, може да си сварите чай от листата на Ягодите, или чай от Боровинки. В боровинките силата е в червения цвят и понеже растат доста нависоко, съдържат много прана. Церовете това са последното нещо, което човек трябва да употребява. За кашлица пийте Равнец. Лятно време събирайте всички равнец, бял и жълт, синя Тинтява, Мащерка, зелени листа от Ягода, дребна Лай-лай кучка. Те са магнетични растения и лековити. Ще си направите цяла аптека от стъклени шишета и в тях ще затворите изсушените листа и цветове, ще ги похлюпите и ще ги оставите малко на Слънце, да приемат още енергия от Слънцето. Не ги туряйте на влажни места….“ из „Здраве и дълголетие чрез силите на живата природа” Петър Дънов ни съветва:"Отсега нататък трябва да сме свързани умствено и сърдечно с всички хора по Земята, защото спасението е в нашите общи молитви. Молитвата има велика сила."
МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ Господи, Боже наш, Ти Който бдиш над света, чуй нашата утринна молитва, озари ни с лъча на могъщия Си Дух и разпали в сърцата ни искрата, която Си вложил в нас. Укрепи в гърдите ни пламъка на Свободата и Правдата. Просвети ни да бъдем смели и доблестни българи, достойни за своя славен род, за твоята велика Милост. Ти, Който Си вдъхновил за светли дела нашите духовни първенци; Ти, Който Си благославял меча на нашия воин и Си го водил към подвизи и величие, Господи, Ти няма да забравиш и нас. Простри десницата Си над нас, да вървим по Твоя Път с нашия избран народ и нашите братя - Твои верни, заседнали в своята земя по Твоя Воля. Дай ни сила да живеем, да работим за благото и величието на Отечеството ни. Дай на нашата скъпа Родина твърдост в изпитанията, воля за живот и вяра в нейния успех, за да летим през вековете, водени от своя мъдър Баща към победа и възход, към могъщество и вечност, за Твоя слава. Амин.
В училищната библиотека можеше да намерите книгата "Свещеният огън" от Петър Дънов, която съдържа беседи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар