понеделник, 27 февруари 2012 г.

Днес е рожденият ден на ЕМИЛИЯН СТАНЕВ - създателят на "Чернишка" и на "Крадецът на праскови"

Емилиян Станев е един от българските писатели който опознаваме още в детството си чрез разказите му за животни. Трогателната "Къщичка под снега" - за самотното и неразбрано зайче, перипетиите на лисичката Чернишка... Романът "Крадецът на праскови", станал емблема на една невъзможна любов. Емилиян Станев живее със своите творби и герои и затова днес с уважение и обич ще си припомним за този прекрасен писател и интелектуалец.
Истинското име на Емилиян Станев е Никола Стоянов Станев,той е роден в Търново на 28 февруари 1907. Детството си прекарва най-вече в градовете Търново и Елена, където живее дълго заедно със семейството си. От малък баща му започва да го води със себе си на лов сред природата и по-късно това дава отражение в произведенията му, където намираме често нейни описания. През 1928 г. завършва гимназия в град Елена като частен ученик, след което се премества в София и учи известно време живопис при проф. Цено Тодоров.През 30-те години записва финанси и търговия в Софийския университет. През 1932-1944 става чиновник в Софийската община, а през 1945 е управител на ловно стопанство в с. Буковец, Ловешко.Починал е на 15 март 1979 година. Емилиян Станев публикува първите си произведения през 1931г.Завежда отдел "Белетристика" във в. "Литературен фронт" (1950-1955). Сътрудничи на сп. "Съдба", "Завети", "Златорог", "Изкуство и критика", "Венец", "Българска реч" и др. Пише анималистични разкази, социална и нравствено-философска проза, исторически романи и повести. По време на престоя си в София се запознава с много от тогавашните интелектуалци - писатели, художници и журналисти, които оказват сериозно въздействие върху произведенията, които той пише в по-късната част на своята творческа кариера.Първата му книга - сборник с разкази с името "Примамливи блясъци" е издадена през 1938 г. Следващата му книга е сборникът "Сами" (1940 г.), с който поставя началото на цикъл от произведения за природата и човека. Следват още "Вълчи нощи" (1943), "Делници и празници" (1945), "Дива птица" (1946), "В тиха вечер" (1948).
През 1948 г. излиза едно от най-известните му произведения - повестта "Крадецът на праскови". След 1950 г. в продължение на 14 години работи върху своя роман "Иван Кондарев", в който са описани събитията свързани със Септемврийското въстание от 1923 г.Автор е на книги за деца и юноши:"През гори и води" (1943), "Лакомото мече" (1944), "Повест за една гора" (1948), "Когато скрежът се топи" (1950), "Чернишка" (1950) и др./
Произведенията му от следващите години са с по-философски насочена тематика. В тези творби Емилиян Станев използва задълбочените си познания на тема история на България. От този период са романите "Легенда за Сибин, преславския княз"(1968), "Тихик и Назарий"(1985), "Антихрист"(1970), "Търновската царица" (1974) и др. Ето и малък откъс от повестта "Търновската царица", която е филмирана и е със запомнящото се участие на Камелия Тодорова/Марина/ и Стефан Данаилов/Доктор Старирадев/
:"Споменът избликваше като рефрен на песен, щом стрещнеше очите на девойката, и той вярваше, че когато тя стане негова жена, непременно ще изживее с нея също такива вълшебни часове. "Тя е жената, която всеки мъж очаква да срещне - чистата Беатриче" - казваше си той, но щом си спомнеше за Марина, тоя копнеж и усет за щастие помръкваха: въобръжението му възстановяваше нощите в кабинета, бялата сластна снага на неговата прислужница, той усещаше жива страстта към тая жена и се виждаше в друга, унизяваще светлина - развратник и измамник, готов да похити болната девойка и да заграби нейното богатство и удобната къща. В душата му се зараждаше зло чувство, за което не можеше да си даде сметка - мразеше ту себе си, ту Марина, - и неведнаж след такива разходки се канеше да я изпрати да нощува при баба Винтия. Но всеки път, щом срещнеше веселите, щастливи очи, греещото от обич лице, цъфтящата от здраве и задоволство снага, отлагаше решението си за по-късно..." В училищната библиотека можеше да намерите цялото творчество на Емилиян Станев и да се потопите с света на героите му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар