четвъртък, 23 февруари 2012 г.

ЩЕ НИ ПРОСТЯТ ЛИ И ТАЗИ НЕДЕЛЯ И НИЕ ЩЕ ПРОСТИМ ЛИ?!

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ - ДЕН ЗА ПРОШКА /Неделя Сиропустна, 40 дни преди Великден/ Денят на Сирни Заговезни по стародавна традиция народът ни го е определил като Ден за прошка.Прошката е най-великата християнска идея, която липсва в останалите монотеистични религии. Млади вземат прошка от по-стари, деца от родители, кумци от кумове с целуване на ръка и думата "Прости!".
Отвръща се "Просто да ти е!". Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят от млечни храни. След Сирни Заговезни следва седемседмичен строг пост до Великден. На трапезата се слага баница, питка, млин със сирене, яйца, бяла халва с ядки и риба.
Децата извършват обичая хамкане - на конец се връзва парче бяла халва, която се люлее над лицето на детето и то трябва само да я захапе.
Със Сирни заговезни са свързани и Кукерските игри.Кукерските игри са изпълняват само от мъже, който обличат предварително изработени от всеки участник специални маски.Те целят чрез магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени за винаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанската година. Първият обреден момент в кукерския обичай е обхождането на всички домове с пожелания за здраве, плодородие и благополучие, при което се събират подаръци от стопаните (брашно, боб, яйца и др.). Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Накрая, на селския мегдан, кукерите играят буйни танци, като раздрънкват силно окачените по тях звънци.Това е едно истинско народно празненство, пълно със свежест, хумор и сатира - народен театър на открито, в който зрители и изпълнители са действащи лица. На смеха приписват особена магическа сила и се стремят да въздействат с нея на животинския и растителен свят. Често магическата функция в народните обреди е наситена с театрални елементи. Затова много от изследователите приемат, че игрите с маски представляват първообраз на театъра. И както се казва: Прощавайте и леки пости!
Самия огън е една от четирите природни стихии, поради това той е трайно свързан с българския традиционен мироглед. След като се разгори огъня хората започват да прескачат ритуалните огньове за здраве. Неговата очистителна сила е водеща на този празник. Според поверието така изгарят волни и неволни греховете. Лошото на пепел да остане, така казва народът. Освен тези огньове на Сирна неделя се палят също факли и огнени стрели. Със запалените факли, които се носят от децата или младежите се извършва ритуално очистване на нивите. Това се прави цел нивите да дадат по-добър добив. Този огън в различните краища на България носи разностранни наименования. Най-често той е наричан катралник, пълелия или ойлалия. На този ден младите мъже пращат огнени стрели в дома на своите избраници. Този обред се нарича стрелкане или туйкане. Според поверието така изгарят волни и неволни греховете, лошото на пепел да остане, така казва народът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар