сряда, 12 октомври 2011 г.

НАГРАДАТА ЗА ЛИТЕРАТУРА НА ЕС - БЪЛГАРСКО ПРИТЕЖАНИЕ







КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ грабна Наградата за литература на ЕС
Българският писател Калин Терзийски е сред тазгодишните лауреатите на Награда за литература на Европейския съюз, с която се отличават най-добрите нови или дебютиращи автори в ЕС.
Имената на победителите бяха обявени на специална церемония по време на Панаира на книгата във Франкфурт днес.
Всеки от лауреатите получава 5000 евро и възможност книгата да бъде публикувана на други езици, за да се популяризира сред читателите в чужбина.
„Поздравявам изключителните лауреати на тазгодишната награда и се надявам, че те ще се възползват от предоставяната от нас подкрепа за литературен превод, за да могат техните творби да се радват на възможно най-голям брой читатели на възможно най-голям брой езици. Освен това бих искала да отдам дължимото признание на неуморния европейски издателски сектор, който е водещ в света — в него са заети 135 000 души и той допринася с 23 млрд. евро годишно за брутния вътрешен продукт на ЕС“, отбеляза европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.
Организатори на наградата за литература на Европейския съюз са Европейската комисия, Европейската федерация на търговците на книги, Европейският съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели.
В конкурса могат да участват 36-те държави по програма „Култура“ на ЕС (27-те държави-членки на ЕС, Босна и Херцеговина, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Хърватия, бивша югославска република Македония, Черна гора, Сърбия и Турция). Всяка година национални журита в 12 от участващите държави определят наградените автори, така че в рамките на три години да бъдат представени всички участващи в програмата държави.
Калин Терзийски е роден е през 1970 г. в кв. в София. Завършил е Националната природоматематическа гимназия в София. По това време пише първите си стихотворения в сюрреалистичен стил „Стихове на тъмно”. През 1990 г. записва медицина във Висшия медицински институт - София, където завършва през 1996, след което специализира психиатрия до 2000 г.. По това време работи и като дърводелец, анкетьор, санитар и медицинска сестра. През 2000 г. напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. През март 2010 г. учредява, заедно с група водещи сценаристи, Сдружение на българските телевизионни сценаристи (СБТС). Учредител е и на Асоциация на писателите в България.
Лауреатите на Наградата за литература на ЕС за 2011 г. са:
БЪЛГАРИЯ:
Автор: Калин Терзийски
Заглавие: „Има ли кой да ви обича?“ (разкази
)



/В училищната библиотека можеше да прочетете разкази на Калин Терзийски, поместени в бр.2/2011г. на сп."Съвременник", с.93-121/
ГЪРЦИЯ:
Автор: Костас Хаджиантониу
Заглавие: „Agrigento“ (Агридженто)
ИСЛАНДИЯ:
Автор: Офейгур Сигурдсон
Заглавие: „Jon“ (Йон)
ЛАТВИЯ:
Автор: Инга Жолуде
Заглавие: „Mierinājums Ādama kokam“ (Утеха за дървото на Адам) (сборник разкази)
ЛИХТЕНЩАЙН:
Автор: Ирен Ниг
Заглавие: „Man wortet sich die Orte selbst“ (Човек сам си назовава местата)
МАЛТА:
Автор: Имануел Мифсуд
Заглавие: „Fl-Isem tal-Missier (u tal-Iben)“ (В името на Отца (и сина).
НИДЕРЛАНДИЯ:
Автор: Родан ал Халиди
Заглавие: „De autist en de postduif“ (Аутистът и пощенският гълъб)
СЪРБИЯ:
Автор: Йелена Ленголд
Заглавие: „Vašarski Mađioničar“ (Панаирният магьосник)
ТУРЦИЯ:
Автор: Чилер Илхан
Заглавие: „Sürgün“ (Заточение)
ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО:
Автор: Адам Фолдс
Заглавие: „The Quickening Maze“ (Във вихъра на лудостта)
ЧЕРНА ГОРА:
Автор: Андрей Николаидис
Заглавие: „Sin“ (Син)
ЧЕШКА РЕПУБЛИКА:
Автор: Томаш Змешкал
Заглавие: „Milostný dopis klínovým písmem“ (Клинописно любовно писмо)

Няма коментари:

Публикуване на коментар