четвъртък, 11 август 2011 г.

КНИГИ, ПРОМЕНИЛИ СВЕТА




Нищо, че е лято, нищо, че е ваканция, книгите и четенето са част от живота на всички нас. За някои- голяма част, за някои - по-малка. Чрез тях израстваме, чрез тях търсим житейски опит и утеха, чрез тях поддържаме професионалната си подготвеност... Ето и доказани примери за книги, които са променили света:

БИБЛИЯТА - книгата на книгите. Тя стои първа във всички класации по света. За индуса Махатма Ганди Библията е "документ с толкова динамит, че би могла, както да взриви и разпокъса цивилизацията, така и да донесе мир на разпокъсания свят" Тя, Библията, е писана в продължение на 1300 години. Преведена на 392 езика, а части от нея - на още 2377 езика и диалекта.

"Чичо Томовата колиба" на Хариет Бичър Стоу- книга, допринесла за отмяната на роството, книга, дарила свобода на хиляди хора чрез силата на художественото слово. Книга, която учи на милосърдие и човеколюбие.








"Произход на видовете" - написана е преди 148 години, а още предизвиква бурни дискусии. Библията или Дарвин - това е сериозна дилема, която вълнува човечеството. Британският учен Ч.Дарвин предизвиква хаос в целия християнски свят. В резултат от селекцията в природата, човекът е произлязъл от маймуната и това и днес е парадигма в естествознанието

Творчеството на Зигмунд Фройд - неговите книги преобръщат представите за човека. Неговото послание е, че човек не е господар на себе си. Днес изследователите на човешкия мозък потвърждават това прозрение.
Фройд стига до извода, че тайният двигател на свободната воля е подсъзнанието, което е врящ казан от забравени преживявания, потиснати желания и пориви. Той разработва психоанализата, която за времето си е била напълно нова форма на лечение.


МИКИ МАУС - мишлето с бели ръкавици е пионер към нов вид книжка и нов вид развлекателна култура с напълно нова визия. Книжки с картинки има още през XIXвек, но не и комикси със собствен език, с визуални ефекти и преди всичко - преливащи от остроумие. Гениалният график и филмов продуцент Уолт Дисни- създателят на Мики Маус и на безброй още популярни герои заслужава олимпийското си място в комикс-културата.








































































































.





















































































































































































































































































































































































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар