четвъртък, 28 октомври 2010 г.

13 ноември - 160 г. от рождението на Робърт Луис Стивънсън (1850 – 1894), британски романист, поет и автор на пътеписи





РОБЪРТ ЛУИС СТИВЪНСЪН (Robert Lewis Stevenson, 1850-1894) - шотландски белетрист неоромантик



Робърт Луис Балфор Стивънсън е роден в Единбург през 1850 година, Шотландия в семейството на инженера Томас Стивънсън и съпругата му Маргарет Балфор, които са много религиозно настроени. Робърт изоставя религията на родителите си докато учи в Единбургския университет, но възпитанието, което получава от своите родители като дете, продължава да оказва влияние върху него. Син и внук на строители на фарове, той влиза в открит конфликт с родителите си и напуска родния си дом. Стивънсън кръстосва Франция и Германия, оженва се за американка и отива с нея в Калифорния. Първите му произведения „Заселниците на Силверадо”, „Пътуване с магаре в Севените”, „Новите приказки от хиляда и една нощ” веднага привличат вниманието на читателската публика, а романите му „Островът на съкровищата”, „Доктор Джекил и мистър Хайд” и „Отвлеченият” му донасят световна известност. Талантливият писател боледува от туберкулоза още от детска възраст. Първоначално учи за инженер и работата му е оценена високо. На 18-годишна възраст се отказва от името Балфор и променя презимето си от Lewis на Louis. Започва да се титулува като "RLS". Насочва се към правото поради влошеното си здраве, но никога не практикува професията. Умира като племенен вожд (наричан е от племето си Туситала) и като собственик на плантация в дома си "Ваилима" в Самоа.Съпругата му Фани (родена Озбърн) оказва голяма подкрепа на Стивънсън и авантюристичния му начин на живот. Стивънсън прави няколко посещения в Кралство Хаваи и се сприятелява с крал Давид Калакауа. Робърт Луис Стивънсън се установява на островите Самоа, където не престава да пише: „Корабокрушенецът”, „Под флага на катриона”. Умира от мозъчен кръвоизлив във Ваилима, Самоа, на 44-годишна възраст.
.
"Островът на съкровищата" е роман за приключенията на младия Джим и неговите приятели. По странен начин те научават, че на остров в Южните морета е заровено съкровището на капитан Флинт. На кораба, с който се отправят на рисковано плаване, се качват и много от пиратите на страшния капитан, което скоро изправя Джим пред огромни изпитания.

”Не може да избягаш от слабостта, трябва да се бориш с нея или да умреш. И ако ще бъде така, защо не сега?”
"Най-грубата лъжа често се изразява с мълчание."
"Светът е скучен за скучните хора."
"Този който не е губил, той не е страдал."
"Приятелят - подарък за самият теб."
"Мълчанието може да бъде и най-чудовищната лъжа."
"Този, който живее в стъклен дом, не трябва да хвърля камъни по другите."
"Бракът е дълъг разговор, прекъсван от спорове.“
"Може би, съдбата е по-благосклонна към, този който събира черупки, от колкото, към този, който се е родил милионер..."
"Между добрият обед и дългият живот има само тази разлика, че в обядът сладкото е в края."
"Най-тъмната епоха - днешната..."
"Дайте да се съгласим, че има разногласия."
“Ние консумираме труповете на същества, които имат апетит, страсти и органи като нашите и изпълваме ежедневно кланиците с викове на болка и страх.”









1 коментар:

  1. Ани, изключително много се радвам и чета с интерес твоите публикации. Винаги научавам нещо ново. Благодаря!

    ОтговорИзтриване