понеделник, 9 февруари 2015 г.

Днес, 9 февруари 2015г. - 60 г. от рождението на Джон Рей Гришам (1955), американски писател на съдебни трилъри

Всяка сутрин в седем писателят Джон Гришам сяда на компютъра си в селската си къща във Вирджиния с чаша силно кафе. Компютърът е същия, с който пише 25 от бестселърите си, а кафето - от същата марка, която си купува от 20 години насам, описва "Дейли Телеграф". В офиса му липсва телефон и интернет, тъй като писателят се страхува, че някой може да се добере до нещата му. Дневният му режим включва написването на пет или шест страници преди обяд. "Ако влезеш в ритъм да правиш това всеки ден с няколко дни прекъсване, страниците се насъбират и имаш готова книга за около година", споделя 60-годишният автор, чийто последен роман - трилърът "Рекетьорът" (The Racketeer), тъкмо измести най-новата книга на Джей Кей Роулинг от класацията за бестселъри на "Ню Йорк Таймс". И Ромни, и Обама са успели явно да ядосат автора на "Версия Пеликан", "Време да убиваш" и "Фирмата" по редица причини по време на предизборните си кампании. Една от тях е била религиозната реторика. "Когато виждам Господ да се използва за политически причини, много бързо ставам циничен", допълва писателят, отгледан в стриктно християнско семейство в Арканзас с баща - фермер, занимаващ се с памук, и майка - домакиня. Според него горещите теми като аборта, гей правата и контрола на оръжия може и да са стрували на Ромни спечелването на изборите. След като девет щата легализират хомосексуалните бракове, а два - употребата на марихуана за не медицински цели, Щатите се превръщат в едно по-либерално място, допълва писателят.
Сам той е либерален консерватор, който смята, че марихуаната трябва да бъде декриминализирана, но не и легализирана, а като притежател на оръжие казва, че "необикновено как не можем да забраним масовите оръжия, както и не успяваме да държим оръжията далеч от хора, които са психично болни". Известен с политическата си активност, Гришам често е критикуван, че вплита политическите си вярвания в писането си. Бившият адвокат обаче е по-скоро пророк на идеали, отколкото на политика. Извън двата романа за смъртното наказание, един за корупцията и нехудожествената творба за грешните присъди, Гришам изглежда се придържа към онова, което прави най-добре и резултатът е показателен - богатството му се равнява на около 200 млн. долара. По собствените му думи голям принос за това има съпругата му, която го сваля от "сапунената трибуна". "Пиши това, което феновете ти искат", ми казва тя. Точно това е хубавото и в "Рекетьорът" (The Racketeer) - в него няма политика, а просто удоволствие от писане и четене", допълва Гришам, който държи да подчертае, че няма претенции за себе си като литератор. "Не се опитвам да пиша велика литература. Оставям това на другите и се радвам, че го правят, защото обичам да чета велика литература. Аз правя това, което правя". За Гришам е достатъчно силно признание да знае, че, когато напише нещо като "Рекетьорът" (The Racketeer), около пет млн. души по целия свят ще го прочетат.
Що се отнася до ревютата, Гришам споделя, че е спрял да ги чете още преди около десетилетие. "Мога да прочета две или три добри и след това едно лошо да ме накара да искам да отида и да застрелям някого, така че реших да ги игнорирам." Освен това неговата съпруга - 31-годишна Рене, която е майка и на двете му деца, е неговият най-строг и най-добър критик, твърди той. В училищната библиотека ще намерите романът на Дж.Гришам "Камерата"и ще се уверите, че е писател, който си заслужава да се чете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар