петък, 6 февруари 2015 г.

Днес, 6 февруари 2015г.- ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ПРЕКРАСНАТА ДЕТСКА ПИСАТЕЛКА ЛАДА ГАЛИНА

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! ЧИТАТЕЛИТЕ НА УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА ВИ ЖЕЛАЯТ ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ!
Писателката Ганка Габровска, популярна с псевдонима си Лада Галина, живее във Вашингтон от началото на 90-те години. Тя е автор на близо 50 книги, сред които романи, пиеси и много приказки за деца. Родена е в Бургас. Съпруга е на покойния акад. Ефрем Каранфилов. Галина е един от основателите и дългогодишен преподавател в българското училище във Вашингтон. В България е работила като редактор в списания за деца, в сп. „Пламък“ и в. „Литературен фронт“, била е драматург на Държавния сатиричен театър. По нейни сценарии са снимани два игрални филма. В началото в САЩ е работила като бавачка и продавачка в супермаркет. По-късно започва работа в една от най-големите вериги книжарници, като успява да убеди мениджърите, че ще привлича клиенти с трите чужди езика, които владее – испански, френски и руски. Синът и доц. д-р Ефрем Ефремов е преподавател във Факултета по журналистика на Софийския университет. От много години тя живее и работи във Вашингтон. Инициатор е за създаване на българско училище във Вашингтон. Ето и краткия и разказ: "За мен беше голяма чест заедно с Боян Кулов, който стана после директор, да създадем българско училище в района на Вашингтон, за да могат нашите деца да знаят своя роден език, литература, история, география, да поддържат връзки с близките си на своя си език, да говорят с дядо и баба на български и когато отидат през лятото в България да не се чувстват притеснени и чужденци. Аз бях учителка повече от десет години. Съжалявам, че едно мое заболяване миналата година прекъсна тази ми работа, но всичко се случва в живота..."-споделя писателката в едно интервю на Екатерина Катрачева, радио "Фокус" от 25 Май 2013г. и добавя "...тук има един голям контингент от четящи българи. Ако се организира по-добре онлайн продажбата или има изложби на български книги, има голям пазар, дори и сред българите в САЩ." На въпросът за компютрите и четенето, ето какво препоръчва нашата видна сънародничка:
"Децата обичат по-лекото, забавлението, отколкото четенето. Четенето е по-трудно. То е едно съпреживяване на текста заедно с автора. Вървиш с него с въображението си, с чувството си. Трябва да имаш това разположение на духа да го направиш. И родителите трябва да дават пример на децата с четене. И моят син сега приспива Лада София с четене вечер в леглото на приказка, на разказ. Това зависи от родителите. Да четат на децата и да ги предразполагат да четат."
Финалът на интервюто приканва Лада Галина да поздрави сънародниците си: "Моят поздрав е като на Стоян Михайловски, авторът на химна. Случайно го видял Панайот Пипков - в класната стая се навел над учебника на един ученик, харесал този текст и веднага написал музиката. До вечерта го запял класа, на другия ден вече го пеели и в Ловеч и след това цяла България. „Върви, народе възродени” – това искам да пожелая. „Напред! Науката е слънце” – толкова са хубави думите, че са като лозунги и до ден днешен. „Науката е слънце, което във душите грей! Напред народността не чезне, там гдето знанието живей!….”Тъй Солунските двама братя насърчаха дедите ни. О, минало незабравимо, о, пресвещенни старини!” Всичко е излято. Като от метал е излят езикът в това стихотворение на Михайловски."
Желаем здраве и дълголетие на прекрасната писателка Лада Галина и ще я зарадваме с нов прочит на нейната книжка "Влакът свири за нас"- неотменна част от фонда на училищната библиотека!

Няма коментари:

Публикуване на коментар