петък, 13 януари 2012 г.

Днес е роден Шарл Перо – майсторът на прекрасните детски приказки

Кой не си спомня приказките „Червената шапчица”, „Котарака с чизми”, „Спящата красавица”, „Пепеляшка”, „Палечко”? Кой не е бил преспиван с тях?
А днес бащата на тези чудесни истории стана на 384 г. Той е жив, защото живи са неговите творби и са познати по целия свят. Милионен тираж на книгите, анимационни филми, игрални, сериали, дори нови версии.Голяма част от своя живот Шарл перо е прекарал без дори да подозира, че умее да пише. Неговият баща бил чиновник – буржоа. Младият Шарл учи за юрист и е назначен на висша кралска служба.Едва през 1683 г. Шарл Перо започва да се занимава с писане. Тогава вече е на 55 години и има ясна визия за живота и неговите проблеми. През 1671 г. Шарл Перо е избран за член на Френската академия на науките.
Литературните критици определят Шарл Перо като противник на класицизма. Той обръща поглед към народното творчество. Там открива интересни персонажи, които описва в своите приказки. Народното творчество привлича Шарл Перо с живия, неподправен и изразителен народен език, с богатото идейно съдържание и изключително тънък хумор. Неговите герои са ясно диференцирани – добри и лоши. Като човек, който е имал контакти с френския двор, внася галантност и светски маниери в някой от персонажите. А всяка една от приказките задължително завършва с някакво поучение.
Може би затова произведенията на Шарл Перо се харесват и от малки, и от големи по целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар