четвъртък, 26 януари 2012 г.

Международен ден в памет на Холокоста - 27 януари

27/01 е Денят на Холокоста - на този ден, през 1945-та година затворниците от лагерът на смъртта Аушвиц са освободени от съветските войски.
Холокостът е събитие, за което ни се казва, че е неразбираема аномалия, продукт на неконтролируемата лудост на масовата мъгла в мозъците на нацистите. Милиони хора се чудят и не могат да си обяснят как е било възможно такова зверство да се случи в цивилизована, модерна Европа и достигайки до границата на интелектуалния парадокс на Холокоста, загърбват проблематизирането и си пожелават оптимистично "дано никога не се повтори този ад." Холокостът е геноцидът над приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи - цигани, комунисти, хомосексуални, Свидетели на Йехова, съветски военнопленници, политически затворници, инвалиди също са преследвани и унищожавани от този режим. Много изследователи не включват тези групи в определението за Холокоста и го определят само като геноцид спрямо евреите, или както нацистите го наричат „окончателно решение на еврейския въпрос“. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви на нацистките репресии, общият брой на загиналите обикновено се оценява на девет до единадесет милиона, в по-крайни оценки - до 26 милиона души. Това се обяснява с факта, че броят на убитите съветски военнопленници (около 5 - 10 милиона) е по голям от този на избитите евреи (6 милиона). Освен това на геноцид са подложени различни социални групи от хора от окупираните от Германия страни. В някои европейски страни отричането на Холокоста се счита за престъпление. Например в Германия, която е най-засегната от нацизма, отричането на Холокоста се преследва от "закона за публичното одобряване, отричане или омаловажаване на действията на националсоциалистическия режим, което може да наруши общественото. Денят на Холокоста в България е обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството". На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните - членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г.
Георги Войнов; "Геноцидът и Холокостът извършен над българите". Една книга, която задължително всеки българин трябва да прочете; от посочения сайт можете да си я изтеглите безплатно (на книжния пазар отдавна е библиографска рядкост):megimg.info/mg/modules/booklists/viewcat.php Цитат от книгата: "Възмездие за виновниците за Геноцида и Холокоста над българите трябва да има, защото както е казал Шекспир: "Който на убийците прощава - той сам в убийствата ги насърчава!". Душите на невинните българи, изгорели в българския Геноцид и Холокост, искат възмездие!......България ще се оправи само тогава, когато виновниците бъдат наказани, а страната започне да се управлява от честни българи, защитаващи българските национални интереси и провеждащи независима българска политика!" Уникална книга, пълна с потресаващи и неизвестни факти от средновековната и по-нова история на България! Това е изобличителен документ, който наистина може да послужи за осъждането (дори и посмъртно!) на международни престъпници (комунисти, крипто-юдеи, глобалисти, ционисти и жидо-масони) провели целенасочен и планомерен геноцид, етническо прочистване и военни престъпления срещу българския народ!/бел. от автора/

Няма коментари:

Публикуване на коментар