понеделник, 28 ноември 2011 г.

КОЛЕДА! ЕДИН ПРАЗНИК-МНОГО ТРАДИЦИИ




Англия: Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от 6 пенса. В менюто преди десерта е включена супа от костенурка и, разбира се, пуйката. В навечерието на Коледа и на следващия ден по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси, изпълнени от маскирани актьори. Костюмите на артистите са изработени от дълги широки ленти. Лов на лисици и преплуването на река са също традиционни празнични занимания.
Холандия: От векове наред Sinter Klaas /Дядо Коледа/ идва от Испания по средата на ноември. Всички го посрещат на пристанището. И тръгва Дядо Коледа да види дали децата са били послушни. Тази "проверка" продължава до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой-не. При отпътувмането на Дядо Коледа, децата започват да пишат писма. Приговтят се чифт обувки, пълни със сено и моркови за кончето на Дядо Коледа. Бисквити и бонбони, хвърлени в дворовете подканват пристигането му. Постоянният спътник на Дядо Коледа е Черният Пиет- той носи подаръци за непослушните деца.
Дания: Четирите седмици преди Коледа, датчаните украсяват венец от борови клонки, в който слагат 4 свещи и запалват първата. И така- всяка неделя, до Коледа палят следващата свещ. Втората е посветена на приготвянето на сладкишите/непременно с канела/. Четвъртата неделя е денят на приятелството и обичта. Тогава се пият топло вино и ракия. Улиците и витрините са украсени в зелено и червено. В Дания няма Дядо Коледа, а червен дух на име ЖУЛ, който много прилича на снежен човек.
Италия:На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много , но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за Коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24-и и е предшествана от различни каши и змиорки. Традиционната пуйка е за обяда на 25-и. Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5 януари вечерта, точно преди да се появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците. На непослушните деца се полага само парченце въглен, изработено от захар.
Швеция: Там Коледа е нещо свещено. Построява се специален лунапарк. Празниците започват още от 1 декември. На 13 декември- деня на Санта Лусия, момичетата обличат бели рокли, украсяват главите си с корони от по 4 свещи и пеят фолклорни песни. Яде се херинга и ориз с канела, сервирани на червена покривка. Един дух, който определя съдбите, е назначен да раздава подаръците.
Испания: Коледа при испанците е семеен празник. Хората са по домовете си и чакат литургията в полунощ. Пирът започва след това: моруна, кестени и пуйка- в Южна Испания, бадемова супа и гъска- в Северна Испания. Десертът е бадемов сладкиш с мед.
Германия: И в Германия празникът е преди всичко семеен. Младите идват при по-възрастните, където и да се намират. Всички сядат около богато украсена трапеза, за да хапнат традиционни немски специалитети- гъска с ябълки и сладкиши със стафиди.
Франция: Там всяка област празнува различно. Още на 1 декември всяко дете получава шарен каледнар с 24 прозорчета. Зад всяко прозорче има изненада- малко лакомство. На 24 декември се отваря и най-голямото прозорче. Семейството похапва пуйка с кестени, миди, охлюви, риба, гъши дроб...
Гърция: Тържествата са тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24 декември и се разваля 12 дни след това, точно на Йордановден, или Фота, както го наричат гърците. На Бъдни вечер се яде като при нас- ошаф, баница, щрудел, боб. Коледуването е почти като при нас. Коледа и при гърците е семеен празник - всички отиват заедно на църква, всички похапват после свинското, печената пуйка със зеле, баклавата. Подаръците се раздават на Нова година. Айос Василис е любимият светия на гърците. Това е техният Дядо Коледа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар