понеделник, 19 септември 2011 г.

МАЛИНА ТОМОВА - ПОЕТЕСАТА, СЦЕНАРИСТЪТ, ИЗДАТЕЛЯТ, ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦЪТ - ПОСТФАКТУМ

ПОСВЕТЕНО
Кой може любовта докрай да изрази? За нея думите са като дивеч - самото име е изчерпало живота им, самата ловна страст ги е убила.

ЩАСТИЕТО
Този учител, разсеян и разноглед, комуто отговарях все лошо, все лошо, все необяснимо лошо, днеска поиска моя съвет.


КАТО НА ДЛАН
Изписано е всичко на дланта ти, но имаш ли кураж да си го разчетеш? Пророк на себе си: опасно занимание, не зная някого да е ощастливило. (А пък невежата, детето и наивният са трите протежета на съдбата!)


Малина Томова е родена 1950 г. в Пловдив. Завършва руска гимназия в Пловдив (1968) и руска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски" (1976). Сътрудничи на вестниците "Народна младеж", "Пулс", "Литературен фронт" и списанията "Тракия", "Септември", "Пламък" и др. Редактор в "Литературен вестник". Собственик на издателство "Стигмати" (от 1996).
Един от основателите на Сдружението на българските писатели Издава стихосбирките "Душа" (1978), "Ежелюбов" (1987), "Стигмати. Книга на познанието" (1994). Автор е на сценария на игралния филм "Гори, гори, огънче", който получава Награда на кинокритиката (1994), и на документалния филм "Василица" (1996). Превежда от руски език.
Нейни стихове са преведени на английски, испански, руски и унгарски езици. Неин съпруг е поетът Иван Цанев.

Поетите на България живеят кратко, както стана и с Малина Томова. Но ни оставят заряд и емиции, които ни правят по-добри и по-мъдри...

Няма коментари:

Публикуване на коментар