сряда, 28 септември 2011 г.

28 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА ПРАВОТО ДА ЗНАМ



СКЪПИ УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ!
От 26-28 септември 2002 година в София се проведе международна работна среща на тема: "Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики". В нея взеха участие представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни - Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, а също така, представители на международни организации, работещи в тази област. На последния ден от срещата - 28 септември, беше учредена Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Network).
Членовете на новоучредената мрежа приеха меморандум за целите и начина на нейната работа. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам.
За пръв път Програма Достъп до Информация отбеляза международния ден на правото да знам в София на 28 септември, 2003 с прес-конференция и
церемония по връчване на награди за принос в областта на свобода на информацията.







Това е историческата справка за празника. А конкретно - за нашето училище, за нас, за вас, е важен фактът, че начините за информираност са от най-разнообразно естество. Чрез компютрите и интернет, чрез живото слово на преподавателите, чрез не малката база на училищната библиотека, чрез естествената, жива комуникация помежду ни, чрез изучаването на чуждите езици- английски, немски и руски - всичко това ви дава възможност да се ползвате от "правото си да знаете". Ще се радваме, ако всички ние-ръководители, учители, администрация успяваме да ви доставим нужният достъп до информация и така да ви поставяме в равнопоставено положение с всеки един ваш съвременник, на всяка точка от планетата Земя.









Няма коментари:

Публикуване на коментар