четвъртък, 25 март 2010 г.

Българските народни приказки-вечни и обичани

16 април ще бъде последният ден от Седмицата на детската книга в нашето училище и ще я финализираме по възможно най-класическия начин- чрез българските народни приказки и чрез най-малките читатели- децата от предучилищна група. Задачата на г-жа Спаска Костова и на мен-библиотекаря не е лесна, защото бъдещите първокласници още нямат ученически рефлекси и ние трябва да употребим силни ефектни "трикове", за да впечатлим децата. Прочитът ни от приказка ще бъде кратък, но впечатляващ . Пред всяко дете ще има нова, красива книжка с българска народна приказка и то ще може да се наслади на картинките. Естествено, ще има рисуване и още как...Дори ще има и подходящ музикален фон, та интериорът да е възможно най-творчески. Надяваме се децата да се почувстват по по-различен начин и да им бъде интересно. От този ден ще имат познания и за училищната си библиотека. Ако училищното настоятелство прояви разбиране, може и да подарим по книжка на всяко дете. Това е моята предварителна подготовка за дните от 12 до 16 април. Организацията е стройна, желанието е налице- така че и резултатите, убедена съм, ще бъдат на ниво.

4-ти ден на Седмицата на детската книга

Ето, че дойде Денят на ВАЛЕРИ ПЕТРОВ - трогателно нежен и песенен, човекът, пишещ мюзикъли, авторът на "Копче за сън","Меко казано" и още... приказки с различни цветове и 5 на брой. Няма българин, който да не е чувал името на този забележителен творец, който тази година ще посрещне достойните си 90 житейски лета. И в чест на неговия юбилей , 3-токласниците на г-жа Недка Чолакова ще съпреживеят приключенията и фантазиите на Светльо и Кучето и ще откриват тайните на приятелството и на човешкото щастие. Ще четем, естествено, откъси от детските творби и ще си говорим за ЖИВОТА. После децата ще нарисуват своите нови светове. Искам да подготвя изненада на децата, която да е лично от автора. Затова овреме ще го помоля чрез интернет да поздрави своите фенове от IIIв кл.от СОУ"Св.св.Кирил и Методий"-гр. Карнобат. А ние ще му докажем своята обич и благодарност за приказните светове и мечтания, в които потапя вече толкова поколения българи чрез картинната галерия, която ще подредим в чест на рожденния му ден.

ЧЕТИВО С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Седмицата на детската книга продължава своя ненатрапчив и мил диалог с вас. Като разказът ми има единствената цел- да сподели опит и, ако някой реши, че е полезен и приятен, да го ползва. И така- стигнахме до 3-тия ден от тази празнична седмица, който в България се провежда всяка година. Дано не ви звучи архаично и демодирано, но без детската книжка, без приказката и детските песни- някой може ли си представи собственото детство?! Не си мислете, че светът и човешките желания са се променили драстично- основните, възловите неща си стоят и, слава Богу, крепят духовния свят на хората. И така , на 14 април , заедно с г-жа Няголова и нейните 4-то класници ще четем вечният , жизнерадостен и непредсказуем Том Сойер. Неговият "родител"- американския писател Марк Твен го увековечава, защото 12-13-годишното момче носи много от чертите на автора и защото момчешките лудости и щуротии са вечни... За Самюел Клеманс - Марк Твен - тази година светът ще отбележи 100 години от смъртта му. "Приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин" са повод да си поговорим с децата за приятелството. Затова в края на срещата-разговор-четене всяко дете ще получи дар - крилата фраза от автора за приятелството. Следва продължение...

сряда, 24 март 2010 г.

Предстоящата Седмица на детската книга

В нашето училище ще я честваме от 12 до 16 април и ще бъде под надслов "АЗ ЧЕТА". Подготвям се за тази СЕДМИЦА от средата на м. февруари, защото ужасно много искам тя да бъде свежа, необременителна и запомняща се... Всеки ден от предстоящата седмица е напълно самостоятелен и логичен. И така - на 12 април ще открием Седмицата с второкласниците на г-жа Ел.Байчева и темата е ХАНС КРИСТИАН АНДЕРСЕН - датският магьосник, който и днес извайва детската фантазия и учи на състрадание и обич- "виновникът" за обявяването на Международен ден на детската книга - 2 април - 105-тия му рожден ден. С децата ще прочетем приказки и те ще нарисуват някой от героите на Андерсен. Приготвила съм им своеобразен "сувенир"- Палечка наднича от своята камбанка, а на гърба на цветето с момиченцето, е образът на Х.Кр.Андерсен -всяко дете ще отнесе в дома си този "сувенир" и , навярно, ще го запомни за по-дълго време... Нарисуваните детски картини ще съберем и ще експонираме в изложба в края на цялата Седмица на книгата. На 13 април, с първокласниците на г-жа Върбанова ще отпразнуваме 1125г. от смъртта на св. Методий. За тази цел съм приготвила папирус , който на лицевата си страна носи портретите на нашите славянски свети братя Кирил и Методий-създателите на нашата азбука. А от другата страна има отпечатана гатанка, чийто отговор е буква от азбуката ни. На помощ ми дойде прекрасният детски писател Панчо Панчев и неговата книжка "Зоологическа азбука". За останалите 3 дни от Седмицата ще ви разказа следващият път.

четвъртък, 4 март 2010 г.

Да си припомним за ЧУДОМИР

Ако не сте разбрали досега- в библиотеката на СОУ"Св.св.Кирил и Методий"-гр. Карнобат можете за намерите актуална информация и демонстрация на почти всяко културно събитие.
На 20 март българската общественост трябва да отбележи 120 години от рождението на писателя Димитър Чорбаджийски, известен с яркия си псевдоним ЧУДОМИР. За по-зрелите поколения името и творчеството на Чудомир са познати и обичани. Неговите сатирични разкази и пародии и днес са актуални и въздействащи. Но подрастващите - учениците- сега откриват важните неща и в училищната библиотека могат да добавят, кога по-натрапчиво, кога по-деликатно, знания. И така- експонираната изложба от книгите на Чудомир е предоставена на учениците, учителите и цялото училищно присъствие, за да припомни и да подкани да прочетем страничка от творчеството му. Ето и няколко реда от биографичния му разказ "Болестта писателство": " От болестта писателство се заразих за пръв път по време на студенството и боледувах, докато завърших. След около 30 години отново ме сгази, измъчва ме още 6-7 и пак ме остави. Оттогава ето вече 20 години не ме е хващала здравата. Болестта ми е хроническа, с дълги периоди, поради което за 70 години едва можах да стигна до фейлетона и късия хумористичен разказ. За да напиша по-солидна литературна творба, ще са ми нужни, значи, най малко още 70 години. Това, разбира се, няма да стане ,и толкова по-добре, защото право да ви кажа, хуморът освен че е много трудна работа, но и много главоболна и неприятна работа. .."

Днес честваме 110 години от рождението на ВЕСА ПАСПАЛЕЕВА

Днес, 4 март 2010г. в училищната библиотеката съпреживяхме вечните стихове на детската поетеса Веса Паспалеева. Учениците от II б кл., подготвени от кл.ръководител г-жа Радка Колева пяха, рецитираха, четоха и отговаряха на гатанки, създадени от Веса Паспалеева. Библиотекарят и учителката разказаха, прочетоха, показаха лика на поетесата. Всяко дете получи картичка със образа, стих и гатанка от магьосницата на римуваната реч. Пожеланието на библиотекаря бе да занесат картичката вкъщи и да зарадват майките и бабите си с познайницата им от детството-Веса Паспалеева. Ако не знаете кой е написал стиховете на детските песнички "От днес имам вече, нови панталонки...", "С червените ботушки потропва Дядо Мраз...", "Скрила баба скрила орехче в торбата..."- да запомните - това ВЕСА ПАСПАЛЕЕВА!