петък, 15 януари 2016 г.

"Аз обичам Русия с болката на сърцето си" - 190 г. от рождението на Михаил Салтиков-Щедрин – руски писател сатирик (1826-1889)

Днес, 15 януари 2016г. ще почетем великият руски класик Михаил Салтиков - Щедрин. Неговото име знаят всички поколения руски ученици, подробно изучаващи неговите сатирични творби. Петербургската национална библиотека носи неговото име „Михаил Евграфович Салтиков- Щедрин”.
Ето малко биографични данни: Михаил Салтиков се ражда в дворянско семейство на 15 януари 1826г. в с. Спас-Угол, Тверска губерния: бащата е потомък на стар дворянски род, а майката-дъщеря на богат търговец. Шест деца има в богатото семейство. Детството му е било нерадостно и тъмно. Вече известен писател, той си спомня, че са го били с камшик, бил е самотен, не е обичал семейството си и е бил напълно на страната на крепостните селяни. Истинско щастие за него било, че едва на 10 години постъпва в Московски дворянски институт-свободолюбиво учебно заведение, в което са учили редица изтъкнати дейци на руската култура. Тук на почит били поезията, литературата, светът на новите идеи. Само след две години Салтиков е един от най-добрите ученици и е преместен в Царскоселския лицей, който още носел споменът от слънцето на руската поезия - Александър Сергеевич Пушкин. Не след много години Михаил Салтиков се оформя като непримирим противник на всичко старо, грозно, жестоко и недостойно за човека в руската действителност. Освен заниманията си с художествена литература, той натрупва солидни знания по философия, политическа икономия и история. Израства като писател-сатирик с ясни демократични позиции, от които не отстъпва до края на живота си.
Създава огромно творчество, което поразява, както с всеобхватността си, така и с дълбочината на наблюденията, на анализите и на изводите. "Огледах се наоколо-душата ми остана наранена от страданията на човечеството. Обърнах поглед в самия себе си - и видях, че бедствията на човека произлизат от човека и често само от това, че не гледа право в това, което го заобикаля." Във всичко, сътворено от Салтиков-Щедрин откриваме поглед към човека, който търси истината и само истината, откриваме всевиждащи очи, пълни с печал и гняв.
Салтиков-Щедрин умира на 28 април 1889г. Сам определя творчеството си така:"Моите писания са до такава степен проникнати от съвременност, така плътно са свързани с нея, че ако имат някаква стойност в бъдещето, тя ще се състои именно в това, че те ще бъдат илюстрация на съвременността. И добавя:"Не потъвайте в дребнавостите на настоящето, възпитавайте в себе си идеалите на бъдещето, тъй като това са своего рода слънчеви лъчи, без оживотворяващото въздействие на които земното кълбо би се превърнало в камък.Не давайте да вкаменяват и вашите сърца, вглеждайте се често и внимателно в светещите точки, които проблясват в перспективите на бъдещето."
В училищната библиотека ще откриете 6-томното издание "Избрани творби" на Михаил Евграфович Салтиков-Щедрин, както и "Избрани творби"/1973/ на Библиотека "Световна класика".

Няма коментари:

Публикуване на коментар