сряда, 16 декември 2015 г.

Коледа идва! Нека бъдем радостни и добри!

Коледа или Рождество Христово (25 декември) е денят, който отбелязва раждането на Христос и това го прави един от най-големите християнски празници. Ето някои изключително любопитни факти около тази светла дата: 1. Норвежки учени дават хипотеза, че червеният нос на Рудолф вероятно е резултат от паразитни инфекции на респираторната му система.
2. Германците създават първите изкуствени коледни елхи от оцветени гъши пера.
3. Всяка година повече от 3 милиарда коледни картички се изпращат само в САЩ.
4. Повечето от северни елени на Дядо Коледа имат мъжки имена от мъжки като Блитцен, Комет и Купидон. Въпреки това, мъжките елени сменят рогата си около Коледа, така че елените, които дърпат шейната на Дядо Коледа няма вероятност да са от мъжки пол.
5. През 350 сл. Хр. папа Юлий I, епископ на Рим, обявява 25 декември за официален празник, отбелязващ рождения ден на Христос.
6. Според световните рекорди на Гинес, най-високата коледна елха, която някога е била отсичана е 221-метровата дугласка ела, изложена през 1950 г. в търговски център Northgate в Сиатъл, Вашингтон.
7. Традиционните три цвята на Коледа са зелено, червено и златно. Зеленото отдавна е символ на живота и прераждането; червено символизира кръвта на Христос , а злато представлява светлината, както и богатството и кралските особи.
8. Според анализираните данни и постове от Facebook, две седмици преди Коледа е второто най-популярно време, в което двойките се разделят. Въпреки това, Коледа е най-малко любимият ден за раздяла.
9. Противно на общоприетото схващане, процентът на самоубийствата през коледните празници са ниски. Най-високите стойности са през пролетта.
10. Коледните елхи обикновено растат в продължение на около 15 години, преди да бъдат продадени.
11. Коледни елхи се продават в САЩ от 1850 г.
12. В много европейски страни са вярвали, че духовете на доброто и злото са активни по време на дванадесетте дни на Коледа. Тези духове в крайна сметка се превърнали в елфите на Дядо Коледа, особено под влияние на "The Night Before Christmas" (Нощта преди Коледа) на Клемент К. Мур (1779-1863) и илюстрациите от Томас Наст (1840-1902).
13. Всяка година има около 20 000 "дядо Коледа" под наем в Съединените щати. Тези "дядо Коледа" обикновено се подлагат на сезонно обучение за това как да се поддържа весела нагласа под натиск или напрежение. Те получават и практически съвети, като да не приемат пари от родителите, докато децата са наоколо и да избягват чесън, лук или боб за обяд.
14. Боливийците празнуват Misa del Gallo или "Среднощна литургия на петела" в навечерието на Коледа. Някои хора носят петли в полунощ на литургията, един жест, който символизира вярата - петелът е първото животно, с което се обявява раждането на Исус.
15. Британците носят корони от хартия, докато ядат коледна вечеря.
16. В Полша паяците или паяжините са често срещани коледни декорации за елхите, защото според легендата, паяк изплита одеяло за бебето Исус. В действителност, поляците смятат паяците за символ на добротата и благоденствието на Коледа.
17. Алабама е първият щат в САЩ, който признава Коледа официално през 1836 г. Коледа не е била официален празник в САЩ до 26 юни 1870.
18. Оклахома е последният щат, който обявява Коледа за официален празник, през 1907 г.
19. В България православната църква признава 25 декември за Коледа през 1968 г. Датата е възстановена като официален празник през 1990 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар