сряда, 4 ноември 2015 г.

Международни и световни дни през м.ноември 2016

9ноември.Международен ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма. Годишнина от “Кристалната нощ” в Германия (1938) - един от най-големите погроми срещу евреите. Отбелязва се от 1988 г. и е посветен на борбата срещу антималцинствените и расистките обществени нагласи.
Световен ден на Книгата на рекордите на Гинес. Чества се от 2005 г.
10 ноември.Международен ден на младежта. Отбелязва се от 1949 г. по решение на Световната федерация на демократичната младеж.
Ден на свободата на словото в България. Обявен на 10 ноември 2003 г. по време на церемонията за връчване на ежегодни награди за журналистика “Черноризец Храбър” от Съюза на издателите в България.
14.Световен ден за борба против диабета. Отбелязва се от 1991 г. по повод годишнина от рождението на Фредерик Бантинг, канадски физиолог, откривател на инсулина.
16.Международен ден на толерантността. Отбелязва се от 1996 г. по инициатива на Общото събрание на ООН. 21 ноември
Световен ден на поздравите. Отбелязва се от 1973 г. по инициатива на американски студенти като реакция срещу засилването на международното напрежение.
26ноември.Световен ден на информацията. Отбелязва се по инициатива на Международната академия по информатика.
27ноември. Ден на народната памет. Отбелязва се от 1996 г. по инициатива на Общонародното сдружение “Мати Болгария”. На този ден през 1919 г. е подписан Ньойският мирен договор.
Световен ден на мъжете. Отбелязва се от 2000 г. през първата събота на м. ноември по инициатива на Международния фонд “Михаил Горбачов”, на кметството на гр. Виена (Австрия) и на Службата на ООН във Виена.
Световен ден на отказ от тютюнопушенето. Отбелязва се през третия четвъртък на м. ноември.
Световен ден за борба с хроничните обструктивни белодробни болести (ХОББ). Провежда се ежегодно през 2-та или 3-та сряда на м. ноември под егидата на Световната здравна организация.
Световен ден на философията. Отбелязва се от 2005 г. през третия четвъртък на м. ноември с решение на 33-ата сесия на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) от октомври 2005 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар