вторник, 4 август 2015 г.

5 август - 165 г. от рождението на Ги дьо Мопасан(1850 – 1893)

Четящият свят помни, обича и пренася през годините познанието си Ги дьо Мопасан (1850 – 1893), френски писател – натуралист, майстор на късия разказ. Роден е в Нормандия през през 1850г., в небогато благородническо семейство. Завършва лицей в Руан и следва право в Париж. По време на Френско-пруската война /1870-1871/ служи в армейското интенданство, а след войната постъпва на чиновническа служба в Париж. Започва журналистическа работа, предприема далечни пътешествия като репортер. Запознава се с Густав Флобер, който му дава ценни напътствия в писателската дейност.
Първият успех на Мопасан е новелата "Лоената топка", поместена в литературен вестник на Емил Зола. Започва шеметният успех на младия писател... През 1883г. излиза първият му роман "Един живот", а в периода 1881-1883г. излизат сборниците "Домът Телие" и "Госпожица Фифи". Създава 260 произведения в краткия си, 43 годишен живот. Разболява се неизлечимо и умира през 1893г. Остава в световната литератуара като майстор на краткия белетристичен жанр, като възродител на новелата. Учебната програма наскоро добави автора и неговия роман "Бел Ами".
В часовете по литература и десетокласниците влизат в света на един млад човек, който безогледно напредва в живота, образът на мъжа-проститутка е изграден пълнокръвно за пръв път в художествената литература. Романът е картина на живота в края на 19-ти век и е урок по нравственост, който е валиден и днес. Цялото творчество на Ги дьо Мопасан е налично в училищната библиотека. Припомнете си неговите творби- те са силни, запомнящи се, фатални и разтърсващи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар