вторник, 14 април 2015 г.

Седмицата на детската книга - традиционен формат за възпитаниците на училището ни

Всяка година Седмицата на детската книга включва поредица от инициативи и чествания. И тази година е така. Подготовката започна доста по-рано - второкласниците от две училища и два града - гр.Карнобат и гр.Попово написаха своите приятелски писма, размениха си поздрави, книгоразделители... Проектът, по който работят двете училищни библиотеки "Здравей, приятелю!" утвърждава своите ефективни резултати вече няколко години.
Намерението на библиотекарите е това да продължи, защото няма по-голяма ценност от приятелството и способността да се комуникира. Съвместната дейност продължава и днес, и тепърва. Ето и програмата, по която ще продължи дейността в Седмицата на детската книга: 115г. от рождението на Веса Паспалеева ще отбележим с първокласниците; 95г. от рождението на Леда Милева ще празнуваме с второкласниците; с учениците от III клас ще четем прекрасните "Цветни приказки" на Валери Петров, а четвъртокласниците ще се насладят на безсмърното творчество на нашия единствен народен поет Иван Вазов в чест на 215г. от рождението му. За малките възпитаници има подготвени приятни изненади, които ще направят срещите с книгите и творците запомнящи се. Част от празника на детската книга е и участието на учениците от I-IV кл. в "Бисерче вълшебно"2015, под патронажа на президента на Република България - г-н Р.Плевнелиев.
Малките читатели журираха книгите, излезли на книжния пазар през 2014г., получиха Сертификат от името на Президента и сега с нетърпение очакват финалните награди в Световния ден на книгата- 23 април.Още една прекрасна инициатива съпътства Седмицата на детската книга- участието на ученици в националния конкурс, посветен на безсмъртния войвода Таньо Стоянов. Есета, рисунки, презентации са възможностите за участие в поредния конкурс на КПД "Родно Лудогорие".
Вече има налични няколко рисунки на Таньо войвода. Децата с възхита научиха за този велик българин, който заедно с Ботевата чета, при Тутракан, в един ден, в един час влиза с четата си от 200 човека в България, за да се бият срещу робството... Целта на ръководството на училището, на учителите и библиотекарят е децата да добият навик да четат, да обикнат книгите, защото те ще бъдат техният неотменен помощник през целия им живот. Четения, рисунки, песни, рецитации, снимки-пътешествието на книгите започва!

Няма коментари:

Публикуване на коментар