четвъртък, 19 юни 2014 г.

Наркотици и зависимости - непрестанната тревога на съвремието ни

Темата е тревожна и съдбоносна, говори се и се пише непрекъснано с единствената цел- да се знаят тежките и драматични последици от алкохолната и наркозависимости. Поредната инициатива бе заслуга на педагогическия съветник - г-жа Д.Русева и мед.сестра - г-жа Цв.Вълкова. Предложени бяха няколко форми за участие - рисунка и есе , дамите говориха в часове на класа...
Радващо е, че учениците показаха знания, разбиране и реагираха адекватно на тематиката. Доказателство за това са рисунките на 11 ученици: Екатерина, Иван, Кристина, Георги и Пламен от 5-ти класове, Бахрие, Ирина, Симона и Пламен от 6 а кл , Бояна от 9а кл. Те са експонирани и са на вниманието на всички ни в постер на 2-ри етаж на сградата. Много силно впечатление направиха есетата на Галина Косева от 7а кл.,Мария Янева от 8в кл и Владимир Илиев от 8в кл.Силвена Русева от 11в кл.
Галина Косева обобщава, че всеки сам избира и намира смисъла на живота си. Тя е категорична: „Избираш, концентрираш се, бориш се, постигаш”- това нейната „репецта за щастие и успех! Мария Янева от 8в кл. размишлява: „Животът е един .
Човекът се ражда и защо ли има хора , които толкова лесно се разделят с него , само от наблагоразумие . Нима можеш да размениш няколко мига на измамно благоженство за един дълъг период от време , в което можеш да изживееш толкова приятни мигове? Можеш да завършиш образованието си , да работиш , да се влюбиш , да създадеш семейство , да отгледаш деца и да им се радваш . Просто да живееш.” Тя топло и по човешки призозава: „Приятелю , животът ти е дар ! Не го погубвай !”
Владимир Илиев от 8в. кл. е тревожен от факта, че неговите връстници не оценят обичта и жертвоготовността на родителите и семейството, не търсят подкрепата на приятелите , а се затварят с компютри и телефони и самотата често ги води към пагубните пътеки на дрогата...Влади призовава:” Когато ти е трудно, когато си тъжен и търсиш разбиране, отиди при приятел, а не при дилър.” Особено впечатляващо е есето на Силвена Русева от 11в. кл.
Личи разумната позиция на момиче с оформена ценностна система, момиче, което е разбрало и оценило съществените неща в човешкия живот:"това са малките неща, които назоваваме с думите семейство, приятели, роднини. ... Тези "думи" са моя живот.Живот, който се крие и в малките неща, тези, които са невидими за очите-здраве, щастие, радост и тези, които са видимите - усмивките." Силвена вижда и знае, че животът ни изправя пред трудности и изпитания, но тя смята, че сме длъжни да ги превъзмогваме, благодарение на "малките неща". Тя категорично отхвърля наркотиците и призовава да се борим за хубавите неща в живота си. Изводът от проведената кампания против употреба на наркотици е, че голяма част от тях знаят тежестта на проблема и ще се предпазят от тази зараза на века. Желанието на организаторите и целия училищен състав е, темата наркомании и зависимости да остане в миналото като една ретроградна, старомодна и жалка страница от човешкото развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар