понеделник, 21 април 2014 г.

23 - Световен ден на книгата и авторското право

На този ден се възкресява идеята за вечно живото слото, за неумиращата книга и вдъхновяващата и сила - самата дата - 23 април е емблематична, защото е дата на смъртта на Уилям Шекспир /1564-1616/, Мигел де Сервантес /1547-1616/ и Инка Гарсиласо де ла Вега /1539-1616/. Чества се от 1996 г.
СОУ"Св.св.Кирил и Методий"- Карнобат тази година чества своя голям юбилей-150 години от съществуването си. Изобилие от таланти и инициативи съпътства учебния процес. Международен проект води учениците и учителите им в европейски страни... Училищната библиотека има своето скромно участие и присъствие.
Съвместно с възпитаниците от ОУ "Л.Каравелов" - Попово и колегата - Антоанета Йорданова, осъществихме десант от рисунки. Децата си размениха рисунките на любими герои от приказки и така, виртуално, станаха приятели.
Експонираната изложба краси библиотеката и читателите се възторгват от красотата на колоритните рисунки и таланта на децата от Попово... В чест на празника сме предвидили разговор по темата "Холокост". Г-жа Л.Зашева и нейните четвъртокласници ще посетят библиотеката и ще говорим за тази драматична страница от историята на човечеството, ще четем "Задната стая" на Ане Франк, ще прочетем тъжно-мъдрото есе на 9-то класника Александър Леонидов "Отвъд семантиката на думата Холокост"/сп.Родна реч, бр.3/2006, с.38-39/.Училищната библиотека търси и чака ежедневно своите читатели, те с желание прекрачват прага и и неусетно навлизат в света на познанието, което е и изконният и смисъл.
Честит празник на всички хора на духовността!

Няма коментари:

Публикуване на коментар