понеделник, 23 септември 2013 г.

ЮЛИЯН ДЮЛГЕРОВ И ПОУКИТЕ, КОИТО КНИГИТЕ СА МУ ДАЛИ

"ДА БЪДЕМ ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ И ДА УВАЖАВАМЕ ВЪЗРАСТНИТЕ"
Лятното четене днес дари училищната библиотека с поредния Читателски дневник, толкова прекрасен и неочакван! Изненадата е пълна поради фактът, че третокласникът Юлиян Дюлгеров е украсил своя летен дневник със собстевената си леко начумерена фотография. Разлиствайки страничките, изненадите завладяват - за всяка прочетена книжка има изписана поука. „Да бъдем добри приятели и да уважаваме възрастните”- това е изводът на Юлиян от прочетения ромат „Хвърчащата класна стая” на Ер.Кестнер. От романът „Двойната Лотхен” Юлиян се е уверил, че „близнаците не бива да се разделят!”. Емилиян Станев и неговата „Чернишка” са научили Юлиян, че „и животните имат право на живот”, а приказките на Н.Райнов са допълнили знанията му, че трябва „ да пазим животните”.
„ Антон и Точица” на Ер.Кестнер довеждат третокласника до извода, че няма по-ценно нещо от това „да бъдем добри приятели”. Темата за приятелството се съдържа и в поуката от приказките на Ем.Станев „През води и гори”:” В трудните моменти добрите приятели си помагат ”. Романът „Произшествие на тихата улица” на П.Вежинов кара Юлиян да обобщи:”С общи усилия, всичко се постига!”
Кой се опасява, че книгите и четенето нямат бъдеще! Днес Юлиян разби всички критики и показа лицето на растящото поколение - умно, находчиво, оригинално и любознателно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар