понеделник, 9 юли 2012 г.

НЕУДОБЕН РАЗГОВОР И НЕПОДХОДЯЩ МОМЕНТ

Първият работен ден след отпуската ми бе помрачен, защото научих нещо неприятно. Един от моите читатели е споделил, че повече няма да посещава училищната библиотека, защото книгите били стари, износени и грозни.
Не обвинявам детето, защото тово е неговото искрено мнение, което не е далеч от истината. Естествено, във всяка библиотека има остарели, износени и похабени книги- това е резон от многократната им употреба и живот. Тъжен е фактът, че постъпленията от нови книги е нищожно малък. А малките читатели искат да държат в ръцете си нова, красива и чиста книжка /както и големите читатели/.
Какво бих могла лично аз да направя, за да "подобря" вида на книгите?! Опитите ми се свеждат до тиксо и лепило... Обновяването на библиотечния фонд е единственото решение, но това е свързано със средства, които винаги са липсващи. Така, че се извинявам на читатели си за това, че не мога да предлагам нови, актуални, полезни и красиви книги. Нека и те, читателите, проявят разбиране и съдействат, както им е възможно
- например да даряват детските книжки от дома си, за които са вече порастнали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар