четвъртък, 2 септември 2010 г.

Новата учебна година - да я посрещнем подобаващо

Подготвяте ли децата (и себе си) за новата учебна година?
Все още е лято, но сме пред прага на новата учебна година. Затова е необходимо да помислите за връщането на децата към рутинните им училищни задължения.
Прекрасно е, че през летните месеци те са се забавлявали с приятели, прекарали са безгрижно в някой курорт или летен лагер и са презаредили батериите си. Сега обаче е време да се помисли какво е необходимо да се направи преди новата учебна година да е започнала.
Ето някои съвети за родителите как да подготвят себе си и децата за училище:
1. Предварително си направете план на задачите през последната седмица от ваканцията, за да избегнете хаоса непосредствено преди първия учебен ден.
2. Уговорете предварително със съпруга си график за водене и прибиране на детето от училище.
3. Опитайте се да слагате децата си да лягат в часовете, когато заспиват през учебната година, за да не се наруши циркадичният им ритъм с започването на училище. Хората се чувстват по-добре, когато имат установен ритъм на спане, и колкото по-рано децата се приспособят към режима на спане през учебната година, толкова по-лесно ще преживеят промяната през есента.
4. Запишете си навреме час при детския лекар. В началото на учебната година са необходими някои имунизации и попълването на здравен формуляр. Училищните власти трябва да са на ясно с лекарствата, които приема детето.
5. Често малките деца се притесняват от раздялата със семейството, когато тръгват на училище. За да ги улесните, ги събирайте да играят със съученици или дори ги заведете някой път в училището преди да е ударил първият звънец.
6. Всеки ден спортувайте. Когато се застуди, заниманията на открито не винаги са толкова приятни, но ще бъде по-лесно, ако семейството си изработи навик за всекидневни физически упражнения. Каране на колело, плуване, ходене, футбол, тенис и баскетбол са спортове, в които може да участват всички. Ако имате куче, включете и децата в разходките.
7. Контролирайте некачествените храни. Всички деца обичат да ядат през лятото сладолед, хот-дог, да не говорим за соления чипс, но то е подходящ сезон за създаване на добри хранителни навици. Тогава плодовете и зеленчуците са в изобилие и децата трябва да продължат да ги употребяват и през есента.
8. Накарайте детето да чете по един час всеки ден преди започването на учебната година. Това ще му помогне да развие любов към четенето и да изкара по-лесно учебната година. Приспивайте с приказка детето, ако то все още не може да чете.
9. Ограничете гледането на телевизия. От тази пасивна и понякога вредна дейност има много малка полза. Досега никой не е казал, че гледането на телевизия е по-добро от личния контакт с родителите.
Отделянето на малко време за планиране ще улесни прехода на децата от лятната ваканция към връщането в училище. Обикновено децата вече са отпочинали и в добра форма. В края на лятото те може би са дори малко отегчени и вече се вълнуват от започването на учебната година. Организацията може да помогне за успокояването на вълненията и на родителите също!

Няма коментари:

Публикуване на коментар