понеделник, 19 април 2010 г.

световен ден на книгата

23 АПРИЛ - СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА, ПЕЧАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО
Този ден- 23 април- се чества по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995г. Самата дата е емблематична, защото тя е датата на смъртта на УИЛЯМ ШЕКСПИР /1564-1616/, МИГЕЛ ДЕ СЕРВАНТЕС/1547-1616 и ИНКА ГАРСИЛАСО ДЕ ЛА ВЕГА/1539-1616/. Чества се от 1996г.
Каквото и да кажем за книгата, няма да бъде ново и няма да бъде пълно. Тя е съкровищницата на човешката мисъл,тя е непресъхващият извор на знание и напредък, тя е двигателят на човешкия просперитет.
Самият факт, че датата на този празник на човешкия дух е свързана с трима титани на човечеството- Шекспир, Сервантес и Де ла Вега. И днес комедиите и трагедиите на Шекспир вълнуват и възторгват, и днес поколенията търсят щастието на "върха на бойното копие"-така, както го е търсил неумиращият Дон Кихот, и днес за историята на инките прочитаме от изследователя, научния деятел и радетеля на човешката цивилизация - Инка Гарсиласо де ла Вега.
Какво е за младите хора днес книгата? Сложен въпрос с многопосочни отговори. Но така или иначе, за да се развиват, за да намерят своето място и реализация, книгите са тези, които ще ги моделират и създадат. Какъв е форматът на книгата- хартиен носител или компютърен сайт - не е важно. Важното е, че нейната същност е запазена. Защото знанието и развитието са плодът на книжното дърво и всички ние сме неговите деца.
Затова- да почетем празника на книгата и да се поклоним пред могъщия талант на хората, които през вековете са създавали, откривали и предоставили своите научни и литературни дела на нас- днешните люде- за да се поучим и да успяваме ! Сигурна съм, че така ще стане и с новите поколения, защото пътят към знанието и човешкия прогрес преминава едиствено и само през книгата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар