вторник, 16 юни 2015 г.

ПАМЕТ!

Заловени са Ботевите четници Никола Обретенов (на снимката), Сава Пенев, Димитър Тодоров-Димитрото. На 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица. Обградени от три страни, четниците водят сражение целия ден. Преди залез слънце боят е прекратен. Щабът на четата се събира, за да обсъди по-нататъшните действия. За да преминат през Дунава на 28 май 1876 г. Христо Ботев се качва в Гюргево заедно с част от четниците си на кораба "Радецки". Останалите четници, предварително разпределени на групи, се качват от пристанищата в Зимнич, Турну Мъгуреле, Корабия и Бекет. След като слиза на българския бряг четата полага клетва пред знамето, ушито от Петрана Обретенова, и се насочват към селата Бутан, Добролево, Борован и Баница. По пътя към Стара планина четниците са преследвани непрекъснато от редовна турска войска, черкези и башибозуци. На 30 май са обкръжени на планинския рид Милин камък. Там водят цял ден бой, в който загиват 30 души, сред които и Никола Симов. На 2 юни Ботевата чета заема позиции на връх Камарата, Купена и част от Околчица. След целодневен бой загива и Христо Ботев. След смъртта на войводата четата се разделя на 3 групи. Едната, начело с Никола Войновски, се придвижва на изток в Стара планина, а останалите 2- на Георги Апостолов и на Димитър Икономов водят на 3 юни тежък бой във Врачанския балкан, след което са разпръснати на малки групички. В продължение на 1 месец турците преследват четниците, избиват по-голямата част от тях, а заловените - съдят на два извънредни процеса в София и Русе. Само няколко души успяват да избягат в Сърбия и Румъния. Действията на Ботевата чета са епилог на Априлското въстание.

ЛЯТОТО И ЧЕТЕНЕТО

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ЧИТАТЕЛИТЕ НА УЧИЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА:
От 29 юни до 29 юли библиотеката ще бъде затворена, поради отпуск на библиотекаря. Моля, заповядайте на 30 юли! Желая ви весело и незабравимо лято и Ви очаквам на 30 юли!

четвъртък, 11 юни 2015 г.

Училищната библиотека - необходимата и обичана среда за над 500 ученици и учители

Няма по-обнадеждаваща постъпка от следната: читател призовава читатели да връщат книгите си в библиотеката. Чрез собственоръчно намерен, копиран, ламиниран и подарен нагледен пример - този с Батман.
Благодарност към Марияна Минева от 11 б. кл.! Училищната библиотека е благодатната среда, в която над 500-те читатели на училището ни се чувстват добре!