вторник, 24 април 2012 г.

БОЖАНА АПОСТОЛОВА НИ НАПОМНИ, ЧЕ ИМАМЕ ДУХ И ЕМОЦИИ

Пловдивската интелектуалка Божана Апостолова
днес владя града емоционално, напомни на малки и големи, че бита не бива да обсебва живота ни, че сме достойни личности само когато чуваме гласа на сърцето си-така чуваме и сърцето на близките, приятелите,съмишлениците си. Напълни сетивата ни с емоциите на пречистващото страдание, на осъщественото дълбоко приятелство и обич. Обезоръжи ни с пределната си искреност и неподправеност, даде ни урок за достойно поведение...Напомни ни за понятията приятелство, взаимопомощ, сърцатост, патриотизъм. Една пречистваща среща, поезия, изстрадана и дълбока като бездна, една емоция, изгаряща като нестинарските и пламъчета в дланта! Ето стихотворение, посветено на сина и: Днес , 17 юли 2006 Побеляха косите ми, сине. Годините ми се протриха от носене, а се катерят все още нагоре. С едната си ръка вече докосвам небето, а с другата се стискам за тебе. О, Боже, каква канара е обичта ми – страховито надвесена, едва я задържам с очите си, за да не падне, да не затрупа пътя ти, синко, и обърка посоката. На сърцето ти… В училищната библиотека ще намерите част от творчеството на Божана Апостолова.

петък, 20 април 2012 г.

Златина Петрова от 7б клас написа есе: Има ли бъдеще книгата в епохата на глобалните технологии

ИМА ЛИ БЪДЕЩЕ КНИГАТА В ЕПОХАТА НА ГЛОБАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ
Пред последните години хората си задават тревожни въпроси за бъдещето. Виждат колко бързо се развива светът около нас, как новите технологии заменят стериотипитните необходимости. Световният ден на книгата - 23 април - дава повод да се събуди притеснението ни за бъдещето на книгата - ще се заличи ли нейният хартиен вариант, дали виртуалното четене ще запълни необходимостта на всички нас от душевен баланс и хармония, дали ще е способно виртуалното четене да развие нашия интелект. В днешно време компютрите и телевизията като че ли покриват необходимостта ни от информираност и развлечения, но не ни дават възможност да се задълбочим в проблематиката на ежедневието ни. По-младите хора често с лека ръка се отказват от книгите, като нещо остаряло и излишно. Аз смятам, че чрез книгите човек може да се задълбочи, да потърси смисъла на нещата, да развие мисленето си, да постигне успех. Интернет, филмите имат друг смисъл и въздействие. Книгата ни дава широк поглед за света. Благодарение на книгата човек може да прецени и анализира информацията, да направи своите изводи и обобщения. Обичам да седна на дивана, да взема поредната библиотечна книга и да потъна в романтичния свят на героите. Чрез тях опознавам света, съпреживявам, уча се от добрите човешки взаимоотношения, страдам от несправедливостите, пораствам... Не мога да си представя света без книгите - те са неразделна част от живота ни, те ни носят знание, мъдрост, красота. Чрез книгите растем и ставаме цълноценни хора.

сряда, 18 април 2012 г.

23 АПРИЛ - СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

През 1995г. ЮНЕСКО решава да направи Международен ден на книгата и авторското право. За дата е избран 23 април, но не случайно. Това е денят на рождението и смъртта на много бележити автори. Според Юлианския календар на 23 април 1564г. е роден, а 54 години по-късно на същата дата умира Уилям Шекспир. Според Грегорианския календар смъртта на Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега също е на тази дата. Тя съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.
Световният ден на книгата и авторското право е посветен на всички четящи и се прави с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право. С честването на такъв ден ЮНЕСКО се опитва да насърчи колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от четенето, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос на онези, които стоят зад направата на всяка книга.