понеделник, 17 октомври 2011 г.

КАЛЕНДАР НА КУЛТУРНИТЕ СЪБИТИЯ ПРЕЗ М.НОЕМВРИ 2011г.

Ето няколко възможности да съчетаете учебния процес с кръгли дати на видни културни деятели. В библиотеката ще намерите допълнително материали и помощ.
01. 100 г. от рождението на Анри Троая – френски историк и биограф (1911 – 2007).
02. 105 г. от рождението на Емил Коралов – български писател (1906 – 1986).
03. 110 г. от рождението на Андре Малро – френски писател и изкуствовед ( 1901 – 1976).
03. 210 г. от рождението на Винченцо Белини – италиански композитор (1801 – 1835).
05. 25 г. от смъртта на д-р Маньо Стоянов – български библиограф и изследовател на българската възрожденска книжнина (1903 – 1986).
08. 355 г. от рождението на Едмънд Халей – английски астроном и геофизик, математик (1656 – 1742).
08. 300 г. от рождението на Михаил В. Ломоносов – руски учен – енциклопедист, един от основателите на съвременното естествознание (1711 – 1765).
09. 115 г. от рождението на Христо Казанджиев – български белетрист, драматург и публицист (1896 – 1955).
10. 35 г. от смъртта на Теодор Бестерман – английски библиограф, съставил уникална “Световна библиография на библиографията” (1904 – 1976).
11. 190 г. от рождението на Ф. М. Достоевски – руски писател-белетрист (1821 – 1881).
11. 100 г. от рождението на Пантелей Зарев – български литературен критик, академик (1911 – 1997).
16. 65 години от създаването (1946) на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).
21. 140 г. от рождението на Панайот Пипков – български композитор и капелмайстор, поставил началото на българската професионална музика, автор на химна “Върви народе възродени” (1871 – 1942).
24. 115 г. от рождението на Цанко Лавренов – български художник и график (1896 – 1978).
24. 120 г. от рождението на Васил Гендов – композитор и режисьор, един от създателите на българското кино (1891 – 1970).
24. 185 г. от рождението на Карло Колоди – италиански белетрист и публицист , автор главно на книги за деца (1826 – 1890).
25. 105 г. от рождението на Дмитрий Лихачов – руски литературовед, академик и културолог (1906 – 1999).
28. 130 г. от рождението на Стефан Цвайг – австрийски писател – белетрист (1881 – 1942).

Поезията на М.Лермонтов е въздействаща и пленителна. Можете да и се насладите и да почерпите емоции и трепети, които над 160 години вълнуват човечеството.

"Ний щастието не цениме.
Днес според титлите ценят.


Сами не ще си измениме


и няма да ни изменят" /стихотв."Договор"











































































петък, 14 октомври 2011 г.

БУДИТЕЛИТЕ - МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ






Младите хора научават думата "будители" в училище на датата 1 ноември. Тогава си пропомняме, че човешкото битуване ще бъде безцветно и жалко, ако няма пориви, ако няма стремеж към свобода на духа. И тогава, по естествен и логичен начин, се връщаме към далечното ни минало, когато "будителите" са дали глътката свобода, необходима за нормално човешко съществуване. П.Хиледарски дава първият знак със своята "История славянобългарска", която написва точно с тази цел- да пробуди народното самочувствие, да припомни за славното минало на българите и България. П.Берон с неговия "Рибен буквар", Софроний Врачански, Васил Априлов, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Братя Миладинови- имената са десетки-стотици... Всеки е дал своя принос българската нация да се съвземе от подтисническите години и да възвърне националното си съзнаие и гордост. През историческите години имената на будителите нарастват, като преминават през литературата, науката, изкуството.

Важно е да казваме и да знаем, че будителския дух на дедите ни е пренесен и до нашия днешен ден. На едно от първенстващите места са имената на учителското съсловие, което в морето от информация успява да овладее и намери най-точния, най-прекия път и да подготвя българските деца за бъдещия живот на едно високо ниво от знания и подготвеност. Съвременни будители са и издатели, писатели, хората на духовността. Защото на всички ни е ясно, че духовността на човека го отличава от другите земни същества. Чрез духовността ние се осъществяваме пълноценно.






Ще бъда радостна, ако дадете пример за истински будител в нашето училище, като се обосновете за това. Направете го, оценете своя учител, родител, близък , като го поставите в тази висока категория. Така Празникът на будителите ще има конкретни, човешки, днешни измерения и ще го усетим по-истински и по-топло.





сряда, 12 октомври 2011 г.

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА 2011ГОДИНА








Томас (Тумас) Транстрьомер с Нобелова награда за литература
Комитетът за Нобеловата награда даде думата на поезията. Тази година посланието към мислещите хора по света е в стихове и то на шведски език. Освен признание за таланта на лауреатите, всеки нов избор на шведската Академия, се тълкува и като знак за нашето общочовешко себеусещане: кои сме и накъде вървим? Какъв е светът и какви са хората в стиховете на Томас Транстрьомер, носителят на Нобеловата награда за литература за 2011 година? По традиция, когато Академията връчва наградата, тя мотивира с няколко думи своя избор. Авторитетното световно жури награждава шведския поет Транстрьомер: „за това, че неговите кратки, полупрозрачни образи ни дават нов поглед към реалността.”Когато определят шведския принос в съвременната световна култура, сънародниците му нареждат Томас Транстрьомер до Сведенборг, Стриндберг и Бергман. За европейците Томас Транстрьомер е авторът, чиито стихове-притчи реабилитират човешкото в свят на неудържимо потребление.Ще открием ли себе си в стихове, „смълчани като картини и пейзажи”? Прочетете фрагменти от великолепния сборник „Есенен архипелаг”, издаден през 1981 година в поредицата „Поетичен глобус” на издателство НК. Преводът от шведски език е на професор Вера Ганчева:


Черни картички







I







Бележникът изписан докрай,







бъдещето неизвестно.







Кабелът дудне народната песен без родина.







Сняг се сипе над оловно спотаеното море.







На кея се боричкат сенки.







II







Случва се смъртта да дойде насред живота







и да вземе мярка на човека.







Това посещение се забравя







и всичко продължава по старому.







Ала костюмът се шие тихомълком.

НАГРАДАТА ЗА ЛИТЕРАТУРА НА ЕС - БЪЛГАРСКО ПРИТЕЖАНИЕ







КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ грабна Наградата за литература на ЕС
Българският писател Калин Терзийски е сред тазгодишните лауреатите на Награда за литература на Европейския съюз, с която се отличават най-добрите нови или дебютиращи автори в ЕС.
Имената на победителите бяха обявени на специална церемония по време на Панаира на книгата във Франкфурт днес.
Всеки от лауреатите получава 5000 евро и възможност книгата да бъде публикувана на други езици, за да се популяризира сред читателите в чужбина.
„Поздравявам изключителните лауреати на тазгодишната награда и се надявам, че те ще се възползват от предоставяната от нас подкрепа за литературен превод, за да могат техните творби да се радват на възможно най-голям брой читатели на възможно най-голям брой езици. Освен това бих искала да отдам дължимото признание на неуморния европейски издателски сектор, който е водещ в света — в него са заети 135 000 души и той допринася с 23 млрд. евро годишно за брутния вътрешен продукт на ЕС“, отбеляза европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.
Организатори на наградата за литература на Европейския съюз са Европейската комисия, Европейската федерация на търговците на книги, Европейският съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели.
В конкурса могат да участват 36-те държави по програма „Култура“ на ЕС (27-те държави-членки на ЕС, Босна и Херцеговина, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Хърватия, бивша югославска република Македония, Черна гора, Сърбия и Турция). Всяка година национални журита в 12 от участващите държави определят наградените автори, така че в рамките на три години да бъдат представени всички участващи в програмата държави.
Калин Терзийски е роден е през 1970 г. в кв. в София. Завършил е Националната природоматематическа гимназия в София. По това време пише първите си стихотворения в сюрреалистичен стил „Стихове на тъмно”. През 1990 г. записва медицина във Висшия медицински институт - София, където завършва през 1996, след което специализира психиатрия до 2000 г.. По това време работи и като дърводелец, анкетьор, санитар и медицинска сестра. През 2000 г. напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. През март 2010 г. учредява, заедно с група водещи сценаристи, Сдружение на българските телевизионни сценаристи (СБТС). Учредител е и на Асоциация на писателите в България.
Лауреатите на Наградата за литература на ЕС за 2011 г. са:
БЪЛГАРИЯ:
Автор: Калин Терзийски
Заглавие: „Има ли кой да ви обича?“ (разкази
)



/В училищната библиотека можеше да прочетете разкази на Калин Терзийски, поместени в бр.2/2011г. на сп."Съвременник", с.93-121/
ГЪРЦИЯ:
Автор: Костас Хаджиантониу
Заглавие: „Agrigento“ (Агридженто)
ИСЛАНДИЯ:
Автор: Офейгур Сигурдсон
Заглавие: „Jon“ (Йон)
ЛАТВИЯ:
Автор: Инга Жолуде
Заглавие: „Mierinājums Ādama kokam“ (Утеха за дървото на Адам) (сборник разкази)
ЛИХТЕНЩАЙН:
Автор: Ирен Ниг
Заглавие: „Man wortet sich die Orte selbst“ (Човек сам си назовава местата)
МАЛТА:
Автор: Имануел Мифсуд
Заглавие: „Fl-Isem tal-Missier (u tal-Iben)“ (В името на Отца (и сина).
НИДЕРЛАНДИЯ:
Автор: Родан ал Халиди
Заглавие: „De autist en de postduif“ (Аутистът и пощенският гълъб)
СЪРБИЯ:
Автор: Йелена Ленголд
Заглавие: „Vašarski Mađioničar“ (Панаирният магьосник)
ТУРЦИЯ:
Автор: Чилер Илхан
Заглавие: „Sürgün“ (Заточение)
ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО:
Автор: Адам Фолдс
Заглавие: „The Quickening Maze“ (Във вихъра на лудостта)
ЧЕРНА ГОРА:
Автор: Андрей Николаидис
Заглавие: „Sin“ (Син)
ЧЕШКА РЕПУБЛИКА:
Автор: Томаш Змешкал
Заглавие: „Milostný dopis klínovým písmem“ (Клинописно любовно писмо)

вторник, 4 октомври 2011 г.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ УЧИТЕЛИ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, БЪДЕТЕ ОБАЯТЕЛНИ, БЪДЕТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ ЛИЧНОСТИ ЗА ЖИВОТА НА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ СИ!

"На теб са ти останали длъжници,

поетите на всички времена...

Догаряли са твоите зеници-

на другите дарили светлина.

затуй наместо паметник гранитен,

ти в спомените наши си изгрял.

И всеки помни по един учител

из стръмното ръката му подал.



/Х.Харалампиев/


































































































































понеделник, 3 октомври 2011 г.

СВЕТОВЕН ДЕН НА УСМИВКАТА :)






Днес е Световния ден на усмивката – ден, посветен на доброто настроение и добрите дела. В запазена марка на празника се е превърнало познатото усмихнато жълто лице, което всички сме свикнали да виждаме почти навсякъде.
То е дело на американския художник Харви Бол (Harvey Ball), който го реализира точно за 10 минути през 1963 г., като поръчка на една застрахователна компания, решила да повдигне духа на своите служители и да ги накара да се усмихват всеки път, когато се срещат с клиенти.
Преди да почине през 2001 г., позитивният изобретател определя и своята мисия на Земята – той възприемал себе си като международен посланик на щастието и дори измислил празник през октомври – Световен ден на усмивката, който започнал да се чества всеки първи петък на октомври.
Бол смятал, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.
Ние, от СОУ"Св.св.Кирил и Методий", също смятаме така и затова ви предизвикваме да дадете своя принос в каузата ни – „Да съберем усмивки!“
В дните до края на седмицата призоваваме всеки, който чете тези редове да се усмихне, като остави коментар с усмивка под новината. Споделете усмивките с всички наоколо още сега, и нека това не е само кауза, а ежедневие за всеки един от нас.
Посланието е ясно: колкото повече, толкова повече…
Нека бъдем позитивни, независимо от предизвикателставата и да можем винаги да намираме причина да се усмихваме. Нещо повече: не само през октомври, а всеки ден.